3. 3. 2025

Report ze semináře o čínské kuchyni

Report ze semináře o čínské kuchyni

03. 03. 2025

 

Dne 3. 3. 2025 se žáci druhého a třetího ročníku oboru Kuchař -  číšník, kteří jsou zařazeni do školní akademie, zúčastnili semináře pořádané Kulinářskou Akademií Grossetto na téma Čínská gastronomie. 
Cílem akce bylo seznámit účastníky s tradičními čínskými pokrmy, surovinami a způsobem přípravy. Čínská kuchyně se vyznačuje především neobyčejnou rozmanitostí a různorodostí. Čína je velká země a mezi kuchařskými zvyklostmi v jednotlivých regionech panují velké rozdíly. Regionální kuchyně se od sebe odlišují používanými surovinami, přísadami i způsobem přípravy a jsou rovněž ovlivňovány národnostními menšinami, žijícími v Číně.

 Během semináře byly představeny a ochutnány různé pokrmy, účastníci měli možnost ochutnat speciality a autentické omáčky. V čínské kuchyni je známo velké množství způsobů přípravy jídla. Velmi časté je rychlé smažení na pánvi wok. Upravuje se tak především maso, ryby, zelenina, tofu, houby, nebo předem uvařené nudle či rýže. Oblíbené je rovněž vaření v páře, vaření ve vodě či ve vývaru, dušení či vaření v otevřeném kotlíku. Maso, zelenina i ostatní přísady se většinou upravují pokrájené na nudličky či kostky, málokdy na plátky nebo v celku.

“Seminář byl nejen chutným, ale i vzdělávacím zážitkem, ocenili jsme možnost poznat nové suroviny a postupy, které můžeme využít i ve vlastní kuchyni," shrnul poznatky ze semináře jeden ze žáků.
  Akce se setkala s pozitivním ohlasem a přinesla inspiraci k dalšímu objevování asijské gastronomie a získaný certifikát byl jen pomyslnou třešničkou na dortu.

 

Monika Vernerová, učitelka odborného výcviku potravinářských oborů

×