19. 2. 2025

Projektová výuka oboru Kuchař - číšník

Projektová výuka oboru Kuchař - číšník

19. 02. 2025

Středeční (19. února) výuka teoretické výuky 1. ročníku oboru Kuchař-číšník proběhla opět jinak než ve třídě, žáci se na vyučovací hodinu předmětu Technologie přípravy pokrmů přestěhovali do cvičné kuchyně. A jaký úkol byl pro ně připraven? Náplní výuky byla příprava tradičních českých příloh, které jsou nedílnou součástí zdejších pokrmů. Do projektové hry se dostal karlovarský knedlík, čočka na kyselo a gratinované smetanové brambory, ty vzbudily velký ohlas včetně proslulých Pavlovových reflexů.

  Podobně koncipovaná vyučovací hodina byla pro žáky nejen cennou praktickou zkušeností, ale i příležitostí k prohloubení jejich teoretických znalostí o českých přílohách. Během přípravy příloh si osvojili dovednosti, které budou moci využít nejen v rámci školní kuchyně, ale i v budoucí profesi, pokud se rozhodnou věnovat gastronomii.

  V průběhu výuky se žáci dozvěděli o historii těchto tradičních příloh a diskutovali o jejich významu v české kulinářské tradici. Zároveň si osvojovali důležitost správného výběru surovin a řešili techniky, které jsou klíčové pro dosažení vynikající chuti. Všichni se shodli na tom, že příprava českých přílohových doplňků je nejen skvělou příležitostí k vstřebávání nových dovedností, ale i přirozeným způsobem, jak si uchovat a předávat gastronomické tradice.

 

Veronika Blažejová, vedoucí SPV Chlumec n. C.

×