6. 12. 2024

Seminář s vůní chmele

Seminář s vůní chmele

06. 12. 2024

V prvním prosincovém týdnu se žáci novobydžovské Střední školy technické a řemeslné, kteří studují obor Kuchař - číšník a vzdělávací program Technolog výroby potravin, zúčastnili odborného semináře zaměřeného na ošetřování, výrobu a čepování piva pod vedením zkušeného lektora Zdeňka Raise, který v minulosti zastupoval některé významné pivovary.
  Seminář umožnil žákům získat komplexní přehled o tomto nápoji. Dozvěděli se, jak důležitá je pravidelná údržba a čištění výčepní technologie pro zachování kvality podávaného piva. Nechyběly ani praktické ukázky, při kterých si žáci mohli vyzkoušet demontáž a čištění výčepních kohoutů. Žáci se učili správné techniky čepování, aby dokázali servírovat pivo s ideální pěnou. Praktická část zahrnovala nácvik různých způsobů čepování, jako je tradiční "hladinka, šnyt či mlíko".
  Technologové výroby potravin získali přehled o surovinách, které jsou pro výrobu piva klíčové, včetně sladu, chmele, vody a pivovarských kvasnic.
,,Bylo to velmi poučné a zábavné. Nikdy jsem si neuvědomila, jak je čepování piva náročné a jak velký vliv má kvalita výčepního zařízení na výslednou chuť," sdílela své dojmy Lucie Kulhánková, žákyně třetího ročníku oboru Kuchař-číšník.,,Podobné aktivity pomáhají našim žákům rozšířit obzory a lépe se připravit na profesionální dráhu v gastronomii," dodala vedoucí Střediska praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou Veronika Blažejová.

Veronika Blažejová, učitelka odborných předmětů

×